"Коктебель" купила компанія родича директора Служби зовнішньої розвідки РФ Наришкіна

26 января 2021%, 16:21
 Економіка

26 січня на незаконному аукціоні окупаційна влада Криму продала завод марочних вин "Коктебель" за 110 млн рублів. Державна власність України дісталась компанії-орендарю підприємства - ТОВ "Завод марочних вин "Коктебель", що належить Михайлу Якубчику - "водно-винному королю" з Санкт- Петербурга та брату дружини директора Служби зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкіна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань (ЦЖР).

Як відображено на офіційному порталі РФ для розміщення інформації про проведення торгів, в аукціоні також брали участь ТОВ "НТЦ "Кристаллкор" (Санкт-Петербург) і фізична особа Андрій Шкловськийі згідно ЕГРЮЛ, він є засновником ТОВ "Бонусмолл" в м. Пермь..

На торги виставили 73 нежилі будівлі, виробничі цехи, побутівки і інші об'єкти нерухомості заводу та земельні ділянки, на яких вони розташовані.

Згідно з документацією, виставлені на продаж об'єкти знаходяться в оренді у ТОВ "Завод марочних вин "Коктебель".

Завод марочних вин "Коктебель" - підприємство первинного і вторинного виноробства. Виробляє сухі, напівсухі і напівсолодкі вина, портвейни. У заводу є свої виноградники площею близько 1 000 га і ємнісний парк не менше 5 мільйонів літрів для виробництва тихих вин і не менше 6 мільйонів літрів - для виробництва десертних вин і портвейнів.

У енотеці "Коктебеля" зберігається близько 250 тисяч пляшок вина, створених виноробами заводу в різні роки.

Як писав ЦЖР в матеріалі "Бариги", 99% капіталу у ТОВ "Завод марочних вин "Коктебель" належить ТОВ "Гатчинський спиртовий завод" Михайла Якубчика - "водно-винного короля" з Санкт-Петербурга. Ще один відсоток - його дружині Олені. Михайло Якубчик - брат дружини Сергія Наришкіна, нині директора Служби зовнішньої розвідки РФ, в 2011-2016 раках. - спікера Держдуми Росії.

Напередодні аукціону Мінреінтеграції заявило, що організований окупаційною "владою" на півострові заводу "Коктебель" - юридично нікчемне. Всі, хто братиме участь у незаконному аукціоні з продажу закону, порушують українське законодавство, будуть притягнуті до відповідальності та потраплять під українські та міжнародні санкції.

За даними Регіонального центру прав людини, станом на липень 2020 року 3 952 громадянина України в Криму постраждали від порушення їхніх майнових прав.

Раніше адвокат Микола Кіккас розповів, куди громадяни можуть скаржитись, якщо окупаційна влада відбирає землю в Криму. Також українські правозахисники представили алгоритм дій для потерпілих внаслідок виконання де-факто владою Криму указу No201.