Правління НБУ позбавило Рожкову більшості повноважень

21 октября 2020%, 12:55
 Економіка Источник: Новое время (Украина)

Катерина Рожкова позбавлена повноважень з регулювання банківської сфери - вони відійшли безпосередньо до глави НБУ Кирила Шевченка.

Нацбанк частково змінив вертикаль підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів НБУ між ними. Також відбулися зміни в розподілі вертикалей підпорядкування за членами правління Нацбанку.

Відповідне рішення було прийнято 20 жовтня під час чергового засідання правління НБУ (No 649-рш).

До прийняття цього рішення перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова відповідала за пруденційний нагляд. Тепер же повноваження Рожкової істотно скорочені.

Правління НБУ створило нову вертикаль - Регулювання фінансового сектора. До неї віднесені департаменти методології регулювання діяльності банків, методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, управління захисту прав споживачів фінансових послуг та департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ. Керівництво та контроль за діяльністю підрозділів цієї вертикалі і буде тепер здійснювати Рожкова.

Вертикаль пруденційного нагляду приєднана до вертикалі Загальний блок. В результаті створена вертикаль Пруденційного нагляду та загальних питань. До неї додатково віднесено департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінансового моніторингу, аналітики та наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг. Загальне керівництво цією вертикаллю буде здійснювати глава НБУ Кирило Шевченко.

Таким чином, в прямому підпорядкуванні Шевченка виявиться 15 підрозділів - майже половина структурних одиниць НБУ, а Рожкова позбавлена повноважень з регулювання банківської сфери.