Україна вичерпала аванс довіри МВФ. Йому потрібні дуже конкретні дії - голова Комітету економістів України

11 февраля 2016%, 15:00
 Економіка Источник: Завтра (Украина)

Аванс довіри, який мала українська влада у відносинах з МВФ, вже вичерпаний. Тепер кредитори будуть вимагати вже дуже конкретних дій.

Про це сьогодні у коментарі ІА ZIK заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Він зазначив, що у Міжнародному валютному фонді Україні дали жорстку оцінку за двома напрямками – економічному і політичному.

«За економічним напрямком – через відсутність справжніх реформ, а за політичним – через постійні внутрішньоурядові і внутрішньокоаліційні війни між різними політичними партіями за сфери впливу. Ця урядова криза, яка зараз є, і намагання змінити так звані квоти політичних партій на керівництво тими чи іншими міністерствами. МВФ фактично вказує Україні, як поганому учневі, на те, що особливо в такий кризовий період, який зараз переживає Україна під час зовнішньої агресії з боку Росії, не можна допускати внутрішньополітичні війни. А з іншого боку, такий кризовий період треба використовувати як ідеальний момент для серйозних і глибоких реформ. Але ні одне, ні друге не відбувається. І тому МВФ подав такий чіткий сигнал про те, що якщо українська влада не змінить свої підходи, то співпраця може бути призупинена», – зазначив економіст.

За словами Новака, останні два роки співпрацю Міжнародного валютного фонду з Україною ведеться за принципом авансу довіри. Тобто тій владі, яка прийшла після Майдану, авансом довіряли, на основі цього була відновлена і навіть розширена програма співпраці з МВФ, надавались транші.

«Зараз очевидно, що цей аванс довіри вичерпаний і кредитори будуть вимагати вже дуже конкретних дій. Крістін Лагард уже навіть вказувала конкретні інструменти по конкретних податках, що має зробити українська влада. Якщо МВФ і далі буде таку жорстку позицію відстоювати, то уряду і коаліції нічого не залишиться іншого, окрім як виконувати ті вимоги, які висуває фонд. Тобто вносити відповідні зміни до Податкового кодексу і до Держбюджету на поточний рік. Може бути так, що МВФ чітко скаже, що тільки після прийняття цих законодавчих змін можете розраховувати на наступний транш», – припускає економіст.

Водночас він наголошує, що без співпраці з МВФ Україна зараз не обійдеться, тому що їй потрібні як гроші самого МВФ, які підтримують і поповнюють золотовалютні резерви, так і гроші інших кредиторів, які орієнтуються саме на співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

«Якщо з Україною не буде працювати МВФ, то з нею вже ніхто не буде працювати. Тому я думаю, що від такої жорсткої позиції у нашого політикуму не буде іншого варіанту, як знайти якийсь вихід. Це може бути або у вигляді якоїсь поданої антикризової програми. А чи буде досягнена політична стабільність і припинені політичні війни, це буде видно найближчим часом, коли має відбутися звіт Прем’єр-міністра у Верховній Раді 16 лютого. І за наслідками цього звіту будуть ставитися на голосування політичні питання довіри/недовіри уряду і, можливо, окремим міністрам. Тобто наступного тижня ми повинні отримати розв’язку у цих внутрішньополітичних війнах», – вважає експерт.

Нагадаємо, 10 лютого, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що фонду буде складно продовжувати співпрацю з Україною без належної боротьби з корупцією. Вона також висловила стурбованість «повільним прогресом, який демонструє Україна, в поліпшенні державного управління, в боротьбі з корупцією і в зниженні впливу корисливих інтересів на політику».

Того ж дня Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Крістін Лагард. За інформацією прес-служби Президента, вони домовилися підготувати дорожню карту пріоритетних реформ.

Також Лагард повідомила, що розмова з Порошенком була конструктивною.

Західна iнформаційна корпорація
http://zik.ua

Источник: Завтра (Украина)