Зеленський підписав закон про відтермінування касових апаратів для ФОПів

07 декабря 2020%, 21:50
 Економіка Источник: Зеркало недели. Украина Персоны: Зеленський В.О.

Президент Володимир Зеленський підписав прийнятий раніше Верховною Радою закон про відстрочку касових апаратів для ФОПів до кінця 2021 року.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Закон визначає граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування суб'єктами спрощеної системи оподаткування відповідних груп платників єдиного податку, попри встановлені законом розміри мінімальної заробітної плати, що дозволить враховувати при реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації.

До 1 січня 2022 року відстрочено обов'язкове застосування РРО для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для першої групи платників єдиного податку, крім тих, що здійснюють діяльність в сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Також закон скасовує штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, і за відсутність попереднього програмування товарів в реєстраторах розрахункових операцій (програмних реєстраторах розрахункових операцій).

Раніше повідомлялося, що Рада прийняла законопроєкт No 4439-д "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами про порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій". У першому читанні документ підтримали 320 народних депутатів, у другому - 319.

В ситуації з введенням РРО держава хоче більше контролю, споживач наполягає на фіскальному чеку, а спрощенці категорично проти будь- якої фіскалізації. Без взаємних поступок в трикутнику держава-споживач- бізнес проблему не вирішити.