Білорусь звинуватила Україну в порушенні кордонів, і вручила ноту протесту військовому аташе

05 декабря 2021%, 18:35
 Політика Источник: BBC Украина

Міноборони Білорусі вручило військовому аташе України ноту протесту через нібито порушення держкордону Білорусі в повітряному просторі.

Відомство повідомляє, що приводом став український військовий гелікоптер Мі- 8, який 4 грудня пролітав у районі пункту пропуску Нова Рудня та, як стверджує держкомітет Білорусі, "залетів на глибину до 1 кілометра на територію Білорусі".

Білоруська сторона стверджує, що подібні порушення почастішали, у зв'язку з чим військовому аташе і вручили ноту протесту.

На кордоні з Білоруссю почалась спецоперація з армією та Нацгвардією. Що це означаєЛукашенко назвав Крим російським. Що це значить?

"Військовому аташе було доведено, що українська сторона уникає діалогу для вирішення спірних питань як по лінії міжнародного військового співробітництва, так і контролю над озброєннями, що дуже тривожно", - повідомили в Міноборони.

"Були наведені факти, що свідчать про ухилення Україною від виконання зобов'язань у рамках регіональних заходів довіри і безпеки, а також проведення на тлі обвинувачувальної щодо Республіки Білорусь риторики низки навчань поблизу білоруського державного кордону підрозділами збройних сил України", - додали у відомстві.

На думку білоруської сторони, ці факти можуть свідчити про можливість потенційної небезпеки для Білорусі на південному напрямку.

Однак ще ввечері 4 грудня Державна прикордонна служба України заперечила обвинувачення у порушенні повітряних кордонів Білорусі вертольотом Мі-8.

З 23 листопада у всіх прикордонних областях України відбувається операція "Полісся", яку проводять на випадок потенційної спроби масового нелегального перетину з боку Білорусі.

За словами прикордонників, вони "неодноразово" наголошували на тому, що в рамках проведення цієї операції, активно використовується як авіація, так і безпілотники.

І під час таких польотів, додає Держприкордонна служба, порушень кордонів не було.

Україна змушена терміново посилювати охорону через мігрантську кризу на білорусько-польському кордоні. Протяжність кордону України та Білорусі складає понад тисячу кілометрів.

Вторгнення з Білорусі? Чого українська армія очікує з півночі та як готуєтьсяДіти запитують, коли почнеться війна. Як Польща переживає міграційну кризуНасильство на білорусько-польському кордоні

Источник: BBC Украина