Голограма Голобородька. Як Єрмак посилює свої позиції з дозволу Зеленського

22 апреля 2020%, 13:34
 Політика Источник: Еспресо TV

Коли кращі уми країни підсумовували рік Зеленського на посту президента, вони прогавили один момент. "Президент із телевізора" не просто не уявляв, які виклики його чекають. Він розслабився і просто мавпує гірше, що мали попередники

У Володимира Зеленського великі проблеми з урядом Дениса Шмигаля. Чого тільки варте свіже інтерв'ю прем'єра із ТЕС Ахметова про те, що в умовах глобальної кризи - "ми вже почали думати про розвиток економіки". Або дещо наївна радість перед журналістами РБК-Україна з того, що два мільйони заробітчан не зможуть поїхати працювати за кордон через карантин - і їх можна залучити на 6000 гривень на дорожні роботи.

В часи особистого цугцвангу, колапсу всієї країни і уряду дуже скромних амбіцій - Зеленський не вирішив нічого кращого, аніж спертися і посилити того, хто найбільше б'є по ньому. Фактично Андрій Єрмак зараз формує свій паралельний уряд - більш слухняний і зрозумілий президенту аніж Шмигаль.

Усього за пару днів Єрмак провів селекторну нараду з головами ОДА з питань карантину та ринків, а ще разом із секретарем РНБО та Арсеном Аваковим на гелікоптері облетіли райони пожеж у Житомирській області.

Учора узагалі проводив нараду з питань регіональної політики із усіма заступниками Офісу президента України, мером Києва Віталієм Кличком та народними депутатами.

А от вишенькою на торті стало призначення екс-міністра фінансів Ігоря Уманського своїм спецрадником. Того самого, який нарікав, що від "скруток" із ПДВ бюджет недоотримує в середньому 5 мільярдів на місяць і начебто Шмигаль теж про це знав.

По факту, це або Володимир Зеленський так за рік стомився і просто вирішив відпочити, щоби не займатися сумними нарадами з приводу згорілих сіл Житомирщини та економічних наслідків карантину, які можуть перерости в голодні бунти улітку - або ж мова іде про те, що Єрмак потроху формує власний тіньовий Кабмін. А ще попри корупційні скандали йому все-таки повністю довіряє президент - і він підміняє його, проводячи різноманітні наради. Такими темпами в телеграмі ОПУ можна буде невдовзі прочитати, як за дорученням президента Зеленського Андрій Єрмак проводить засідання Кабінету міністрів України і заслуховує звіт уряду, призначає послів і міністрів президентської квоти. І взагалі в один момент ніхто і не здивується - куди ж подівся всенародно обраний президент з народу.

Подарувавши індульгенцію Андрієві Єрмаку після заруби з Гео Леросом і визнання автентичності записів із корупцією Дениса Єрмака - президент мовчить як риба, і навіть самоусунувся. А Єрмак посилює свій вплив на неприглядну українську політику - не таку, яку її очікував кіношний Голобородько.

Зеленський відчуває, як валиться його картковий будиночок. Як вбиває його унікальний тріумф ситуативна змова із олігархами, особисте нерозуміння глибини управлінської кризи і слабенький уряд, який уявлення не має, як долати кризу-2020. Без Єрмака він лишився б самотніми. А Зеленському важливо мати своїх людей біля себе - навіть тих, кого звинувачують у корумпції і тих, які із захопленням дивляться на Москву та тамтешні перспективи заробітків на чорній дірі ОРДЛО, подачі води на військові бази Криму і тощо.

Андрій Єрмак нині приміряє на себе то камзол віце-президента, то прем'єр- міністра. А сам президент все більше переходить у відеоформат, даючи пацанам від олігархів усе більше рвати пазурами державу заради своїх інтересів. Якщо рік тому Зеленський любив проявляти ініціативу сам і очолювати процеси - країна зразка квітня 2020 - це Україна Шмигаля та Єрмака. Де у першого головне - інтереси колишнього шефа Ріната Ахметова. А у другого - заробити і втягнути державу у сумнівні афери, які нам уперто нав'язує Російська Федерація.

Польоти на гелікоптерах із міністром МВС та секретарем РНБО, наради із очільниками держадміністрацій допомагають Андрієві Єрмаку утвердитись у статусі єдиного і незамінного друга президента. І завдяки цьому, очевидно - нас невдовзі чекатиме багатосерійний сітком про те, як молодший брат Єрмака абсолютно безкарно торгує посадами мало-мальськи начальників.

Епоха Голобородька скінчилась - почалась епоха голограми, якою керують ті, в чиїх руках знаходяться сервери.

Марина Данилюк-Ярмолаєва

Источник: Еспресо TV