Портников: Путіну не потрібна зустріч із Зеленським, йому потрібна капітуляція України

05 июля 2021%, 08:26
 Політика Источник: Обозреватель (Украина)

Президент РФ Володимир Путін не хоче зустрітися з главою України Володимиром Зеленським, оскільки той не має наміру капітулювати перед ним. Росіянин і далі чекатиме, поки з'явиться такий глава української держави, який захоче здатися.

Кримська платформа не поверне півострів під контроль України. Глава країни- агресора планує повернути Україну та Білорусь до складу історичної імперської Росії. Про це та багато іншого, коментуючи "Пряму лінію" з Путіним, в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповів журналіст Віталій Портников. Далі наводимо його пряму мову.

Путін не має бажання зустрічатися з Зеленським

Володимир Путін у цій зустрічі не зацікавлений. Він, звичайно, може грати в таку можливість з якимись своїми цілями, не стільки в україно-російських відносинах, скільки у відносинах із Заходом. Але ми бачимо, що жодного великого бажання зустрічатися з президентом України в нього немає.

Тому що президент України з точки зору Володимира Путіна має капітулювати перед президентом Росії. І коли президент Росії бачить, що такої капітуляції немає, - так було, до речі, і з Петром Порошенком, - він втрачає цікавість до таких самітів і чекає на нового українського президента.

Я думаю, що Путіну зараз не дуже потрібна зустріч у нормандському форматі, тому що він бачить, що західні країни готові з ним контактувати і без цього формату. Була ініціатива саміту ЄС-Росія на рівні федерального канцлера Німеччини та президента Франції, учасників нормандського формату. Ми пам'ятаємо, що були консультації Макрона й Меркель із Путіним без Зеленського.

Кримська платформа не допоможе повернути Крим, це завдання майбутніх поколінь

Для Володимира Путіна кримське питання закрите. Ми можемо збирати будь-які саміти, під час яких ми будемо обговорювати питання повернення Криму. Але до того моменту, поки Росія здійснює над Кримом ефективний контроль з точки зору безпеки, реальна ефективність таких самітів, на превеликий жаль, зводиться до нуля. До речі, Донбасу це стосується повною мірою.

Можливо, колись, у якомусь історичному майбутньому визріють умови для відновлення територіальної цілісності України. І тоді ці структури, ці інституції, ці зустрічі можуть бути використані для діалогу з іншою Росією. Проте коли це відбудеться - через 10 років, 20, 50 - рівно стільки років було потрібно для деокупації Балтійських країн - я не знаю. Можливо, це питання, яке будуть вирішувати нові покоління українців і росіян в осяжному майбутньому.

Як Путін відповідатиме на Кримську платформу? Можливо, просто згадуватиме до слова, як це він робить зараз, а можливо, буде якась ескалація біля берегів Чорного моря. Про це він теж говорив під час своєї "Прямої лінії".

Це вирішувати не нам, а російському політичному керівництву. Але воно прекрасно розуміє, що ніякі саміти Кримської платформи не змінять реальність.

Цивілізований світ і так не сприймає окупації Криму. Буде платформа чи ні - він не сприйматиме її (окупації. - Ред.). І цивілізований світ і так жодним чином не може змінити цю ситуацію, тому що ніхто не збирається воювати з РФ.

Путіну не треба воювати?

Чи готовий Путін воювати? Я думаю, що йому не треба. Він і так поки що досягає усіх цілей, які він перед собою ставить. Дестабілізація української державності з новим можливим політичним тиском на Україну тощо - це, в принципі, його цілі. Ми бачимо, що він добудовує "Північний потік-2", це створює нові можливості тиску на Україну. Ми бачимо, що здійснюються різні кроки із дестабілізації внутрішньої української ситуації, це Росія робитиме.

А воювати - задля чого? Заради яких цілей? Окупований Донбас залишається подразником для України.

Путін хоче повернути Україну та Білорусь до складу імперської Росії

У всіх цих розмовах я побачив дуже важливу річ, новий акцент. Президент Путін сказав, що дві частини мордовського народу розмовляють мовами, які далі між собою, ніж російська та українська, але проте залишаються одним народом.

Тобто фактично була сказана проста річ: українці можуть розмовляти українською, а білоруси білоруською, але від цього вони не перестають бути росіянами. І це важливий новий контекст. Путін продовжує вважати білорусів і українців частиною російського народу і причому вважає, що навіть мовні відмінності не роблять їх іншим народом.

Це так, як було за російських імперських часів. За радянських часів українці, білоруси й росіяни були різними народами, і все це був радянський народ. А в часи Російської імперії підкреслювалося, що росіяни - це "великороси, малороси і білоруси". Те, що сьогодні повторив Путін. І немає значення, якою мовою вони говорять. Головне, що це одна нація.

Таким чином, території України та Білорусі - це частини територій історичної Росії. І ми маємо чітко розуміти, якою є політична мета президента Путіна - повернення цих територій до складу історичної Росії. Цим він і буде займатися.