Пропутінський Орбан і незадоволені угорці

04 ноября 2014%, 19:58
 Політика Источник: Радио Свобода (укр.)


Віктор Орбан

Київ - Не минуло і року від початку Євромайдану в Києві, а на вулицях європейських міст багатотисячні зібрання знову скандують "Європа! Європа!", розмахують європейськими прапорами і закликають дотримуватися європейських цінностей. Відбувається це в сусідній Угорщині, країні, яка вже давно є членом Європейського союзу і НАТО, тобто там, до цим цінностям нічого не мало б загрожувати. Що змусило угорців брати приклад з українців і на вулицях закликати до відставки обраного лідера країни, якого вони називають "диктатором"?

Чверть століття тому Угорщина і її провідні молоді політики вимагала демократії від свого прорадянського режиму, який розпадався на очах. Нині сотні тисяч угорців знову на вулиці, і знову вимагають демократії від свого дотеперішнього кумира, Віктора Орбана.

Сергій Грабовський

x

Сергій Грабовський

Як же сталося, що угорська демократія зробила таке повне коло? Київський науковець і публіцист Сергій Грабовський радить шукати витоки нинішніх конфліктів усередині Угорщини та між Будапештом і Брюсселем в історії угорської держави ХХ століття, а також у посиленні ролі європейської бюрократії на початку ХХІ століття.

"В Угорщині з початку 1960-х років тодішній керівник держави Янош Кадор зробив (зрозуміло, з дозволу Кремля) хитромудрий хід. Він вигнав з партійного керівництва тих, хто найбільш ретельно придушував революцію 1956 року. Тоді ж Кадар запровадив те, що назвали "гуляшевим соціалізмом", тобто, угорці жили у соціалістичному таборі достатньо сито. А за останні 25 років в Угорщині виросло покоління, звикле до, сказати б, вільностей, яке тепер стикається з європейською бюрократією, яка багато в чому руйнує ідею європейської інтеграції", - сказав експерт Радіо Свобода.

Як зазначив Грабовський, нинішня політика угорського уряду на чолі з Віктором Орбаном уже призвела до погіршення відносин між Угорщиною і країнами "старої Європи" - Німеччиною і Францією. А США взагалі ввели санкції проти кількох чиновників і бізнесменів з Угорщини, заборонивши їм в'їзд на територію Сполучених Штатів. Видання Hungarian Voice припустило, що причиною цьому може бути зближення Угорщини з Росією.

На думку Грабовського, нинішнє погіршення стосунків між Будапештом і Брюсселем та Вашингтоном відбувається на тлі поглиблення співпраці Заходу з Україною. Адже саме в Україні люди гинули і продовжують гинути за справжні європейські цінності, наголошує Грабовський.

Сергій Грабовський

"Вони (українці) гинуть за ті європейські цінності, які зробили Європу Європою, гинуть не за брюсельський євроідіотизм і не за продажність, скажімо, французьких лідерів, які передають росіянам вертольотоносець ("Містраль"), котрий у Чорному морі буде загрожувати Україні і Грузії. Наші хлопці гинуть за справжню Європу, якою вона була і, я думаю, буде. Але навіть така травмована Європа не йде у жодне порівняння з неототалітарною Росією", - зазначив Грабовський.

Газ переміг цінності демократії?

У Євросоюзі стурбовані не лише проблемами з громадянськими свободами усередині Угорщини, а і поглибленням енергетичних стосунків між Угорщиною і Росією. Так, Будапешт має намір зберігати газ російської енергетичної компанії "Газпром" у своїх підземних сховищах. Віктор Орбан, до того ж, заявляв про підтримку заблокованого більшістю країн ЄС проекту побудови газогону "Південний потік". У зв'язку з цим аналітики енергоринку у коментарях для часопису Wall Street Journal припустили, що за допомогою Угорщини Москва намагається підготуватися до постачання газу альтернативним шляхом, адже водночас із просуванням своїх газових інтересів Москва продовжує підтримувати нею ж започаткований воєнний конфлікт на Сході України.

Олександр Солонтай

x

Олександр Солонтай

Керівник програм Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, який стажувався в Угорщині, вважає, що проросійська позиція Угорщини пов'язана також і з бажанням багатьох угорців повернути до життя країну під назвою "Велика Мад'ярщина". На тлі економічної кризи в Євросоюзі і зростання євроскептицизму в Угорщині до влади прийшли радикальні праві політичні сили, чия ідеологія знаходить підтримку в угорському суспільстві. Тобто, мова іде про імперські амбіції Будапешта і Кремля за підтримки останнього, пояснив Солонтай у розмові з Радіо Свобода.

"Подивімось на ситуацію очима угорців, яких зачепила економічна криза Євросоюзу. Угорці наразі отримали проугорську потужну владу, яка гарно відображає їхні патріотичні почуття щодо відродження Угорщини. Не забуваймо, що Угорщина не так уже і давно існувала у зовсім інших кордонах. Та Угорщина, яка нині існує, має назву "Малої Угорщини". І у ній угорці довгий час відчували дискомфорт від того, що вони втратили колись велику країну, території якої опинились в Україні, Румунії, Словаччині. І зараз відбувається таке, назвемо його - угорське національне відродження", - зауважив експерт.

Насамперед, можна говорити, що за рахунок співпраці з Росією Угорщина отримала стабільне постачання енергоносіїв, що у свою чергу дозволяє угорцям сподіватись на економічну стабільність, зазначив Солонтай. За його словами, доки у країні буде стабільна економічна і соціальна ситуація, більшість угорців будуть миритися зі згортанням своїх прав і свобод - як це, власне, свого часу відбулося в Росії.

Щоправда, за словами Солонтая, угорці здебільшого розуміють, що Євросоюз не дозволить офіційному Будапешту "закручувати гайки", тож повного згортання прав і свобод громадян в Угорщині не відбудеться. А відтак, не варто чекати від угорців свого національного Майдану, каже експерт.

З іншого боку, експерти вказують на інші небезпечні ознаки угорської політики. Побоювання викликає зростання підтримки відверто фашистської, антисемітської партії "Йоббік", яка стала другою за розмірами політичною партією Угорщини, і завдяки своїй чисельності, вона представляє єдину альтернативу "Фідес" на сьогоднішній день. І саме представники цієї партії мають найтісніші стосунки з Кремлем та діють як відверто антиукраїнська сила в Центральній Європі.

Богдана Костюк
 

http://www.radiosvoboda.org/content/article/26672236.html