Рада прийняла у другому читанні закон про безпеку використання ядерної енергії

19 мая 2020%, 13:58
 Політика Источник: Зеркало недели. Украина

Верховна Рада у другому читанні і в цілому прийняла закон No2373 "Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії". За документ проголосували 288 народних депутатів.

Законопроект передбачає відновлення і посилення правового статусу та незалежного функціонування Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ).

Також закон скасовує поширення законів України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" та "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" на нагляд за додержанням вимог безпеки у сфері використання ядерної енергії, ліцензування діяльності у зазначеній сфері.

Автори законопроекту вважають, норми зазначених законів не враховують специфіку сфери використання ядерної енергії, яка пов'язана з підвищеною небезпекою. Також зазначені документи обмежують незалежність ДІЯРУ.

Відновлення незалежності Держінспекції ядерного регулювання є умовою низки міжнародних документів. Зокрема, йдеться про Меморандум про взаєморозуміння щодо Стратегічного Енергетичного партнерства між Україною і Євросоюзом спільно з європейським співтовариством з атомної енергії. Також ця умова прописана в домовленостях між Україною і Енергетичним співтовариством з атомної енергії щодо надання позики НАЕК "Енергоатом".

24 квітня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії" у першому читанні. Тоді за документ проголосували 295 депутатів.

За матеріалами Інтерфакс-Україна