Рада відклала законопроєкт про подвійне громадянство

19 мая 2020%, 13:47
 Політика Источник: Левый берег

Верховна Рада відклала розгляд законопроєкту, який дозволяє подвійне громадянство в Україні.

Про це на ранковому засіданні Верховної Ради України повідомив спікер Дмитро Разумков, передає кореспондент LB.ua.

Проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства No 2590 подали до парламенту 13 грудня 2019 роки як президентський із підписом глави Офісу президента Андрія Богдана.

На порядку денному 19 травня законопроєкт був одним із перших. Однак "через дискусії у фракції "Слуга народу" за цим законом, прийняли рішення усунути з порядку сьогодні". "Увечері на засіданні фракції обговорюватимемо можливість його розгляду в інший день", - розповіло джерело LB.ua у фракції.

Ще один співрозмовник пояснив, що "у багатьох є великі застереження щодо того, що цей закон про подвійне громадянство дасть право на покупку земель с/г призначення іноземцями після отримання українського громадянства".

"Адже процедура отримання українського громадянства цим законом спрощується й розширюється коло можливих осіб. Також багатьох турбує питання врегулювання права обіймати посади, як виборні, так і в держуправлінні особам зі подвійним громадянством", - розповів один із депутатів "Слуги народу".

Сам законопроєкт пропонує: розширити коло осіб, які набувають громадянство України за територіальним походженням.

Для отримання громадянства України замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство можна буде подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства.

Зокрема, до них належатимуть особи, які встановленому законодавством України порядку уклали контракт на проходження військової служби в Збройних Силах України; особи, які мають видатні заслуги перед Україною або прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України; особи, які є громадянами держави-агресора, визнаного Верховною Радою, або державою-окупантом, які зазнали в цій країні переслідувань за політичні переконання.

Источник: Левый берег