У Порошенка з новим урядом будуть проблеми? (Огляд преси)

19 апреля 2016%, 08:13
 Політика Источник: Радио Свобода (укр.)

Володимир Гройсман гратиме самостійну роль. Хоча він і буде партнером президента

Петро Порошенко виграв від перестановок в уряді, однак повного контролю над ним не отримав, переконує "Газета по-українськи". Навпаки, для президента з'явилися додаткові ризики. Експерт видання наголошує, що Володимир Гройсман гратиме самостійну роль. Що певною мірою стане сюрпризом для Порошенка. Хоча цей уряд стане лояльнішим до президента, ніж попередній. Гройсман буде партнером Порошенка, а не конкурентом, як Яценюк. Тут президент виграв. А програє від того, що уряд сприйматимуть як уряд Порошенка. Відповідальності у нього побільшає. Видання пише, що ідея про уряд Порошенка вигідна його опонентам. Вона спрощує картину політичного протистояння. Раніше хтось був проти Яценюка, а хтось - проти Порошенка. Тепер є президент і ті, хто проти. На цьому газета наголошує в статті "Президент виграв і програв".Обмінювати Надію Савченко на російських спецпризначенців Єрофеєва та Александрова означає визнати її військовополоненою, констатує газета "День". Більше того, це означає визнати Росію агресором і окупантом не на словах, а на ділі. Тому російська сторона до такого підходу ставиться з винятковою обережністю. Відтак, лишаються єдині важелі для звільнення української бранки - це виключно міжнародний тиск. Зважаючи, що Росія не визнає своєї присутності в Україні, тому розмови про обмін Надії на згаданих ГРУшників передчасні, переконує експерт видання. Взагалі українські політики роблять фальстарти своїми гучними і багатообіцяючими заявами, які можуть спричинити до протилежних результатів. На цьому газета наголошує в статті "НАДIЇ потрібна НАДIЯ...".

У цьому ж числі "День" інформує, що Міністерство фінансів вирішило розпочати масштабний процес верифікації, себто перевірки необхідності в отриманні соціальної допомоги. Спочатку він торкнеться внутрішньо переміщених осіб, згодом - отримувачів субсидій та інших соцвиплат. У відомстві стверджують, що ініційований такий процес виключно в інтересах громадян задля виявлення шахраїв. Скільки грошей завдяки цьому заощадить держбюджет, підраховує газета "День".

Про те, як розв'язати пенсійне питання на непідконтрольних Україні територіях, аналізує газета "Україна молода". Видання пише, що окупація території завжди передбачає й певну відповідальність загарбників перед "ощасливленим" населенням. І якщо вже так відбулося, що російський чобіт ступив у Крим і на схід України, то нехай тепер зайди спробують "подбати" про підконтрольні їм території й тих, хто там залишився. Що ж до Києва, то він не в змозі виплачувати там пенсії, адже для того, щоб виплачувати пенсії за чинним українським законом, треба це робити за місцем проживання. А "там" повинні бути дві надважливі установи: Пенсійний фонд і Ощадбанк. Якщо Київ не має на окупованій території таких установ, виплачувати пенсії неможливо, наголошує газета.

Ірина Біла