У Раді готують проект закону про ломбарди та ломбардну діяльність

02 апреля 2015%, 10:43
 Політика Источник: 4-та Влада

Як повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України, Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про ломбарди та ломбардну діяльність

 

Законопроектом (реєстр. №1800) пропонується визначити організаційні, правові та економічні засади створення та діяльності ломбардів, надання послуг ломбардами та здійснення державного регулювання та нагляду у цій сфері.

Проектом, зокрема, пропонується визначити поняття "ломбард" та "ломбардна діяльність". Згідно із документом, "ломбард є небанківською фінансовою установою, виключними видами діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів за рахунок власних або залучених коштів під заставу рухомого майна на визначений строк і під проценти та інша діяльність".

Проектом передбачається запровадити вимоги щодо створення ломбардів у формі господарського товариства; чітко врегулювати порядок провадження ломбардами діяльності з надання фінансових кредитів та діяльності із зберігання майна; встановити вичерпний перелік іншої діяльності, яку мають право здійснювати ломбарди; встановити вимоги до приміщень, в яких може здійснюватися ломбардна діяльність, а також до кредитних договорів, договорів застави та правил ломбардної діяльності та вимоги до власного та статутного капіталів ломбардів.

Законопроектом також пропонується визначити засади створення та діяльності добровільних об'єднань ломбардів та встановити шестимісячний перехідний період для приведення у відповідність ломбардами своєї діяльності.

Під час обговорення необхідність прийняття законопроекту обґрунтовувалася тим, що сьогодні величезний сегмент фінансового ринку, який займають ломбарди, практично не врегульований на законодавчому рівні. Зазначена сфера зараз регулюється лише підзаконними актами та загальними законодавчими актами. Водночас, станом на осінь минулого року, в Україні діяло майже півтисячі ломбардів та понад 4,5 тисяч їх відокремлених підрозділів.

Члени Комітету також звернули увагу на недостатній рівень захищеності на рівні закону прав та інтересів фізичних осіб - клієнтів ломбардів.

Народні депутати підтримали законопроект, прийняття якого дозволить визначити місце та роль такого виду фінансових установ, як ломбарди в економіці України та умови провадження ними діяльності, сприятиме підвищенню рівня законодавчого захисту прав клієнтів ломбардів.

Источник: 4-та Влада