У "Європейській солідарності" та "Голосі" занепокоєні звільненнями в НБУ

01 июля 2021%, 10:08
 Політика Источник: Гордон

Народна депутатка Ірина Фріз ("Європейська солідарність") і голова фракції "Голос" Ярослав Железняк висловили стурбованість ситуацією в Національному банку України, звідки звільнилася команда керівників департаменту ліцензування та заявив про такий намір голова департаменту фінансової стабільності.

Ситуація свідчить про втрату регулятором незалежності, вважає Фріз. Про це вона написала у Facebook.

"Із заяви можна зробити висновок, що НБУ втратив прозорість у прийнятті рішень, незалежність роботи колегіальних органів регулятора, а також про втручання в наглядові процеси ззовні та зсередини", - написала нардепка.

Фріз звернула увагу, що звільнення дев'яти співробітників департаменту ліцензування НБУ сталося за рік після того, як Яков Смолій, який очолював тоді Нацбанк, зазнав політичного тиску, через що був змушений піти у відставку.

Нардепка зазначила, що в липні минулого року спрямувала звернення до Державного бюро розслідувань, вимагаючи занести відомості про вчинення кримінального злочину за ст. 344 Кримінального кодексу за незаконний вплив на роботу державного діяча і забезпечити проведення повного та неупередженого розслідування.

"Цього не було зроблено, а бездіяльність ДБР призвела до загрози функціонування банківсько-фінансового сектору України, порушення Конституції в частині забезпечення незалежності Нацбанку", - підкреслила Фріз.

Вона доклала фото відповіді їй із ДБР, у якій указано, що слідчі не знайшли підстав для відкриття кримінального провадження.

Железняк, зі свого боку, назвав ситуацію "дійсно поганою новиною і сигналом".

"Незалежність регулятора є однією з головних умов збереження репутації країни і тому такі новини справді викликають і купу питань, і занепокоєння", - написав він у Facebook.

**

30 червня голова департаменту ліцензування Нацбанку повідомив, що вся команда керівників департаменту подала у відставку через відхід керівництвом НБУ від стандартів прозорого ухвалення рішень своєчасної та об'єктивної комунікації, незалежної роботи колегіальних органів регулятора. На думку Бевза, нинішня ситуація в НБУ загрожує відкочуванням реформ у банківській сфері та регулювання небанківського сектору. Пізніше про згоду з його позицією і намір також подати у відставку повідомив директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Віталій Ваврищук.

У НБУ заявили, що до департаменту ліцензування входить 107 осіб, із яких звільнилося тільки дев'ятеро, і департамент і далі працює у штатному режимі.

Источник: Гордон