ВАКС не став заарештовувати Януковича у справі "Межигір'я"

26 октября 2020%, 18:53
 Політика Источник: Гордон

Вищий антикорупційний суд не ухвалив рішення про арешт експрезидента України Віктора Януковича у справі про резиденцію "Межигір'я". Про це повідомила пресслужба суду 26 жовтня у Facebook.

У ВАКС заявили, що суддя відмовив у задоволенні клопотання прокурора через порушення умов досудового розслідування.

"Причини відмови - порушення правил оголошення підозрюваної особи в міжнародний розшук. Також на час подання заяви про обрання запобіжного заходу органи досудового розслідування не відновили розслідування в даному кримінальному провадженні, як того вимагає законодавство", - ідеться в повідомленні.

Як інформує правозахисна організація Transparency International Ukraine у Facebook, адвокати Януковича на засіданні 26 жовтня заявляли, що експрезидент не одержав у належний спосіб повідомлення про підозру, кваліфікація у справі неправильна, результати експертиз викривлено, а сам Янукович нібито готовий співпрацювати зі слідством.

"Сторона обвинувачення переховується від Януковича, а не останній від обвинувачення", - цитує організація адвокатів.

За версією слідства, Янукович незаконно заволодів "Межигір'ям" спільно з іншими особами. Сума збитків становила 540 млн 92 тис. грн. Експрезиденту інкримінують скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 368 Кримінального кодексу (привласнення, заволодіння або розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем).

Як пише "Радіо Свобода", 9 липня 2007 року тодішній президент Віктор Ющенко підписав таємний указ про передання комплексу "Пуща-Водиця", на території якого розташоване "Межигір'я", у користування тодішньому прем'єру Вікторові Януковичу. Того самого місяця Янукович видав розпорядження, яким передав резиденцію та ще 137 га НАК "Надра України". Незабаром "Надра України" уклали бартерний обмін із компанією "Медінвесттрейд", після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. Компанія "Медінвесттрейд", зі совго боку, продала придбану резиденцію компанії "Танталіт".

У серпні 2017-го Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори про виведення "Межигір'я" з державної власності. У ГПУ зазначали, що відчуження урядової резиденції відбулося з перевищенням повноважень державною компанією, поза процедурою приватизації "й узагалі всупереч законодавчо встановленій забороні на укладення такої угоди".

Після втечі експрезидента Януковича в Росію, у червні 2014-го, суд повернув земельну ділянку, на якій розташоване "Межигір'я", у держвласність. 2017 року після низки судових процесів у власність держави перейшла сама резиденція.

Источник: Гордон